Tu baru si Frozen, anak-anak kita bagaimana? - Idayu Ahmad

Tu baru si Frozen, anak-anak kita bagaimana?

#IdayuAia
MOHD FROZEN
MOHD FROZEN

Ya, FROZEN aka Mohd Shah Frozen Ayunie merupakan kucing yang kami bela sejak 9 tahun yang lepas.

Ditatang bagai minyak yang penuh, makan makanan yang mahal sedikit dari Whiskas dan Freskies. Brand Equilibro. Mahal gak bagai saya, RM18 pack kecik.

Tak kira lagi pasir membuang, mau yang pasir kristal, bagi yang jenis local, dia sanggup tahan, buasir pun tak pe! Kan, bertuah kan budak Frozen ni. Ye lah, kalu dibandingkan dengan kucing sebaya dia kan?

Kucing liar datang ke rumah

Tetiba, kami terdengar suara kucing di luar rumah. Seekor kucing tua, luka dan sakit. Nampak lapar yang  amat sangat! Lantas Mr. Suami keluar memberikan sedikit air dan makanan Frozen kepadanya. Lahap betul kucing tu makan. Kesian!

cat, bristling, fight
Teruk gak kena pukul, kalah sebab takde tenaga

Sedang dia seronok menjamu selera, Frozen meluru ke arahnya, berlawan dan selepas memberhentikan pergaduhan tadi, Frozen masih mengawal di hadapan pagar.

Marah sungguh dia, tatkala melihat pendatang asing ke rumah yang dia diami. Mode nya sungguh defensive dan agrresive, tak padan dengan kucing betina, kata Mr. Suami.

Cer, apa apa jadi kat kita. Abang rasa mampuih keras FROZEN ni. Dia mana pandai makan ikan mentah ke apa ke kecuali makanan dia. Tido pula atas katil dengan selimut bagai. Kalau kita tak dak, confirm mati!

#IdayuAia
Keluarga kita, tanggungjawab kita

Suasana hening sekejap. Ya, kalau apa apa jadi pada kita, apa jadi kat anak-anak, atau saya pergi dulu, bagaimana awak nak uruskan anak-anak? Suami saya menghela nafas.

Situasi ini pernah terdetik di hati kita, tapi kita pilih untuk ignore. Ya,kerana kita merasakan, kucing tu boleh survive, tapi tahukah anda banyak kucing yang mati kerana tak pandai cari makan atau dicederakan oleh kucing lain atau haiwan lain jika ia dibuang? Mereka ini kehilangan survivor skills, tak sempat nak practice, kena berdikari.

Justeru, apa kita nak buat, sebagai ketua keluarga? Atau sebagai ibubapa?

Adakah perlindungan takaful.

Kalau kita ketua keluarga dan menjadi sumber pendapatan utama, keluarga akan bermasalah kalau apa-apa berlaku pada kita.

Walaupun ada saudara belum tentu mereka boleh bantu kita.

Berdoa dan berserah pada tuhan tanpa usaha pun tak cukup.

Mesti ada ikhtiar.

Anda boleh dapatkan perlindungan A-Life Legasi daripada AIA PUBLIC TAKAFUL.

Ia sangat bagus kerana memenuhi ciri -ciri perlindungan yang anda perlukan buat keluarga yang ada sayangi.

#IdayuAia
Pelan A-Life Legasi-I

Memperkenalkan A life Legasi – I

Satu pelan yang super komprehensif, yang boleh membantu meneruskan legasi anda, menjaga keluarga pada saat-saat yang memerlukan.

Bagaimana?

  1. Dengan menyediakan faedah jika anda gagal bekerja asbab sakit (perlindungan penyakit kritikal)- minima RM350,000
  2. Menyediakan dana jika anda mengalami cacat kekal asbab kemalangan – minima RM350,000
  3. Cash value untuk anda membeli kereta, rumah pertama atau pembiayaan pembelajaran.
  4.  Dana jika berlaku kematian kepada pemilik polisi tadi sehingga 6 kali ganda*

Hubungi : #IdayuAia

www.wasap.my/0164442334/LEGASI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *