Covid 19 - Insuran dan Takaful tak cover rupanya - Idayu Ahmad

Covid 19 – Insuran dan Takaful tak cover rupanya

#IdayuAia
sumber : Sinar Harian

Agak diluar jangkaan semua pihak saya rasa.   Ya lah kan, sebelum ni hospital kerajaan yang take over. Saya juga imagine, kalau  insurance or takaful, bolehlah kuarantin dengan aman. Aurat pun terjaga. Nak mandi pun senang.

Tapi bila tengok keratan akhbar ni. Kecewa yang amat. Bulanan bayar tinggi kot, siap tak pernah miss or lapsed. Jujurnya, saya pun risau.  Buatnya sungguh kerajaan kata hospital swasta amik alih sama, pergh…taukey balak bertukar tebang lalang!


IdayuAia

By right depa kena lah cover kan… tapi biasalah ada exclusion sebenarnya Covid19, sebab under pandemic. Tapi mengikut kata Dr Kuljit Singh (president of the Association of Private Hospitals Malaysia), majority insurance atau takaful ni takde buat coverage untuk pandemik.

Pandemik tak sama dengan denggi…lain, totally lain. Ni siap takde ubat or vaksin, jenuh!

Benda yang tak sure, tak de orang nak amik risiko and same goes to syarikat insurance gamaknya.

IdayuAIA
Benefits from AIA Public Takaful

Walaupun takde cover kos rawatan sebab sebelum ni kerajaan yang handle, tapi kebanyakan insurance holders or takaful providers bagi benefits lain. Kita kira cam win-win situation gitu! Insurance lain and takaful providers lain pun hado benefits ni, ni ha linknya ( Klik kat gambar bawah ni)


IdayuAia

Dan terbaru, kita terbaca yang banyak frontliner dah mengeluh.

Pastu rakyat jelata tak kira darjat main langgar sop, hospital makin sesak dan ]jumlah dijangkiti covid19 ni meningkat.


IdayuAia

Cakap pasal MAEPS Serdang teringat tular di Tik Tok pasal catwalk, zumba dan sebagainya.

Ada gak yang cerita bestnya solat jemaah dan sebagainya. Makan sedap…sapa bayar semua kos ni? Sebenarnya, kita dan keluarga kita, dengan income tax lah.

Besar kan pahala kita dapat, free free jer.


IdayuAia

Start 17 jan 2021, kita dok baca benda ni, hospital swasta setuju tawar  rawat kes Covid 19. Dan dari apa yang kita paham, depa ni (syarikat insurance / takaful) takde cover kos rawatan nanti. Udahnya bagaimana ya…Rungsing ni.

Depa dok mesyuarat lagi ni

Dan mula lah agent agent pening nak menjawab pertanyaan. Cover ke tidak, boleh pay and claim ke tak, fully coivered ke dan sebagainya. Baru kami dok pikir pikir, LIAM keluar statement, and Yes tak cover!Adoi, sakitnya tuh di sini.

Yup, tak cover just pampasan atau faedah sahaja

Terduduk juga saya, saya agen dan pemilik takaful AIA Medical Card, coverage sejuta setahun kot. Why, why…terbayang muka anak-anak, rungsing wei…tup tup benda ni keluar waktu PM umum petang tadi.

IdayuAia
Sumber dari telegram MK

Finally, ada peruntukan. Alhamdulillah. Ada jalan buat semua pihak. Insyallah ke depan depan nati pihak AIA Public Takaful akan maklumkan kita apa apa yang berkai rapat dengan benda ni, bab covid 19.

Jadinya, hampa follow rapat rapat agent hampa baru tak terlepas pandang apa apan, insyallah.

Oklah, setakat ni dulu. Nanti saya sabung mengarang lagi ya.

#KitaJagaKita

Idayu Ahmad

By : Idayu Ahmad


Hubungi saya untuk maklumat selanjutnya, ya.


Facebook


Instagram


Whatsapp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *